Veel interessante verschijnselen in onze omgeving kun je beter begrijpen als je weet wat de natuurwetenschappelijke achtergrond is. Dat betreft bijna alle activiteitengebieden in ons dagelijks leven. Dit boek behandelt meer dan vijftig onderwerpen op het terrein van leefomgeving, gezondheid, ontspanning, communicatie, transport, techniek en natuur. Het belicht en verklaart die onderwerpen met eenvoudig uitgelegde natuurwetenschap, historische informatie en mooie vergelijkingen. Het boek is prachtig geïllustreerd.
‘ΒÈTA IN HET DAGELIJKS LEVEN’ is geschreven voor iedereen die belangstelling heeft voor de natuurwetenschappelijke basis van verschijnselen in het dagelijks leven. Met kennis vanuit natuurkunde, scheikunde en biologie zijn, op een simpele manier uitgelegd, veel verschijnselen uit het dagelijks leven beter te begrijpen.
Het auteursteam bestaat uit zes onderwijsmensen. Met hun jarenlange ervaring geven ze antwoorden op vragen van leerlingen, collega’s en anderen als: Hoe zit dat nou precies? Zomaar wat vragen waarop zij in dit boek antwoord geven: Hoe maak je van elektriciteit en een machine een ijskoude koelkast? Waardoor kunnen wij kanker krijgen? Wat is stamceltherapie en wat kun je ermee? Wat zijn pixels in een beeld-scherm? Hoe komt het dat je met zeep zo goed kunt schoonmaken. En wat maakt ijs zo hard en glad?”
Daarbij maken de auteurs gebruik van natuurwetenschappelijke kennis uit de biologie, natuurkunde en scheikunde. Begrippen als regelsystemen, cel en genen, kracht, licht, elektriciteit en magnetisme, moleculen en atomen komen zijn daarbij onmisbaar. Vertrekpunt zijn alledaagse verschijnselen. De meer dan vijftig onderwerpen zijn ontleend aan herkenbare situaties uit onze leefomgeving of uit de werelden van gezondheid, ontspanning, communicatie, transport, techniek en natuur. Tezamen vormen de onderwerpen een breed beeld van het hedendaagse dagelijks leven, waar natuurwetenschappelijke achtergrondkennis onontbeerlijk is.
Auteurs:
- ir. Gerard Boeijen – werktuigbouwkunde
- drs. Henk Horstink – scheikunde, milieutechnologie
- drs. Jan Willem Lackamp – natuurkunde
- dr. mr. Ben Polman – biologie, rechten
- Hienke Sminia MSc – biologie
- drs. Rob van Woerkom – biologie